onsdag 11 april 2012

Hållbart fiske?

Förhoppningsvis känner de flesta igen begreppet hållbar utveckling, ett begrepp som handlar om hushållning av våra resurser per definition en utveckling som ... tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov.

Begreppet är inte bara applicerbart ur ett mijöperspektiv, då vi tänker på förbränning av fossila bränslen och alltför stora uttag av våra naturresurser etc. i en värld där vi bli allt fler människor som ska försörja sig på jordens resurser.

Hållbart fiske där ha vi en del att lära, tänker närmast på vår känsliga fjällvärld och dess jokkar som blir utsatta för en mänsklig våldtäkt i form av överfiske och kollapsade ekosystem.

Joacims Almgrens blogg belyses detta problem med det hårda fisketryck som Levasjokk mfl. närliggande vatten i Kirunafjällen blir utsatta för. Man kan inte annat än att bli fruktansvärt illa berörd när man läser den bistra sanningen om hur pass illa ställt det är. Frågan är hur pass rädda är vi egentligen om vår känsliga fjällvärld och vårt unika fjällfiske? Vad är det vi söker för upplevelse när vi åker till fjälls? Knappast armbågs lucka i en överfiskad fjälljokk!

Hittills har likande problem lösts med trädaläggning av fiskevatten, alternativt kvotering och fångstbegränsning. Personligen tror jag inte på dessa lösningar utan alla måste ta sitt ansvar såväl turistföretag, helikopterföretag och den enskilda individen. Frågan är om våra fiskevatten har blivit för lätttillgängliga sen helikopter och sjöflyget invaderade vår fjällvärld? Frågan är hur löser vid dessa problem på lång sikt för att få ett hållbart fiske? En attitydförändring är det som krävs, men det är en rejäl utmaning och en svår nöt att knäcka när egoism, kortsiktighet och profit är det som härskar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar