måndag 16 juni 2014

Harrfiske i Vättern

Idag blev det ett kortare kvällsfiskepass i Vättern för att försökt lura några harrar. Eftersom det vaka relativt lite så gick jag över till tradionellt våtflugefiske med dubbeltackel, en March Brown och en Black & Peakock. Två harrar på ca 6 hekto landades på relativt grunt vatten det tog flugan mycket försiktigt.

Prövade att fiska längre ut senare på kvällen eftersom det vakade lite där. Det visade sig vara sik. En av dem tog flugan men släppte dessvärre vid håvningen, de är ju så lösa i munnen så det är lätt gjort. Siken var riktigt fin, säkert en bra bit över kilot skulle jag uppskatta.

En lyckad kväll med harrfiske vid Vättern är något helt annat än att fiske på inplanterad Regnbåge, som oftast är det alternativ som bjud oss sörlänningar om vi vill fiska laxartad fisk på fluga. Det förvånar mig att man inte träffar på fler fiskare vid sjön. Igår kväll var det bara jag och Johan på plats och då var vi ändå på ett av sjöns hetare platser för harr. Och dessutom var det ju fina väderförhållanden. Märkligt...

2 kommentarer:

  1. Vilken fin fångst. Hur tillagas den och vad dricker man till?

    SvaraRadera
  2. Normalt sett släpper jag tillbaka nästan all harr jag får i Vättern, de ska helst simma kvar i sjön. Beståndet är inte stort men jag upplever att det har blivit aningen bättre de senaste åren. Vad det beror på kan man ju alltid spekulera om. Min egen teori är att kräftorna har reducerats i sjön och det gör att fler harryngel kläcks eftersom kräftor äter harrrom. Vad gäller tillagning så föredrar jag att filéa fisken o sen steka den i smör med salt och citronpeppar. Det allra godaste är dock att röka fisken.

    SvaraRadera